Close

20. Februara 2017.

Osobine sanitarnog akrila

Kade i tuš kade izrađene od lijevanog sanitarnog akrila imaju mnoštvo prednosti nad keramičkim i
metalnim pandanima:

  • Lijevani sanitarni akril daleko je najugodniji materijal na dodir i tokom dugotrajnog korištenja. Dobar je toplotni izolator.
  • Zahvaljujući kvaliteti i savitljivosti ovog materijala, termoformiranjem je moguće dizajnirati ergonomične oblike kupaonih kada i na taj način doprinijeti zdravlju Vašeg tijela.
  • Lakša ugradnja i manipulacija u odnosu na emajlirane, gusane kade ili kade od polimramora.
  • Održavanje je izuzetno jednostavno, potrebno je samo periodično ispiranje nečistoća neabrazivnim sredstvima.
  • Površina ovih kupaonih kada izuzetno je glatka i nije porozna , pa se bakterije i ostali patogeni elementi na njoj ne nakupljaju.
  • Pogodne su za ugradnju masažnih sistema.

Akril (Polimetilmetakrilat) je jedan od najkorisnijih materijala današnjice koji je našao primjenu u mnogim područjima gdje su prioriteti kvaliteta, trajnost, sigurnost i visoka razina funkcionalnosti. Tako je akril nezamjenjiv
u područjima avijacije, nautike, medicine, autoindustrije, pri gradnji akvarija , bazena itd.

U posljednim desetljećima akrilne ploče su našle primjenu u oblasti proizvodnje kupaonih kada. Akrilne ploče se proizvode na dva načina: koekstrudiranjem gdje se akrilne granule miješaju sa granulama ABS (Akrilonitril butadien stiren) te zagrijavanjem a zatim i preko valjaka pretvaraju u ploče.

Mogu biti dvoslojne PMMA/ABS ili troslojne PMMA/ABS/PMMA. Akrilne ploče se u postupku termoformiranja lako oblikuju, no debljina akrila na površini ploče se kod ovog postupka dodatno smanjuje te je otežano saniranje
ogrebotina ili drugih oštećenja, dok ABS sa vremenom promijeni boju.

U odnosu na koesktrudirani PMMA/ABS liveni sanitrani akril se dobiva puno komplikovanijim postupkom gdje se polimerizacijom dobiva puno razgranatija makromolekula koja se odlikuje nizom prednosti u odnosu na druge materijale primijenjene za proizvodnju kupaonih kada.

Liveni sanitarni akril ima praktično neograničen vijek trajanja uz nepromijenjene osobine nezavisno od uticaja normalnih vanjskih faktora (toplina, sunce, hladnoća, prašina itd.). Uprkos njegovoj minimalnoj težini
i debljini, gotovo je nemoguće slomiti ga.

Zbog svojih nevjerojatno kvalitetnih osobina, površinu kupaonih kada izrađenih od ovog materijala gotovo je nemoguće ogrebati tokom normalne upotrebe, a ukoliko se to ipak dogodi, materijal se vrlo jednostavno vraća u prvobitno stanje pomoću brusnog papira visoke granulacije.